top of page
tűzoltó készülék oltóanyag egység, oltóképesség
Oltóanyagegység összehasonlítás 
Magyarország
tűzoltó készülék oltóanyag egység számítás
 Németország
löschmitteleinheiten
Röviden...
A  fenti táblázatok összehasonlításából látszik, hogy a magyarországi oltóanyag-egység (OE) előírásai a németországi szabályozáshoz képest enyhébbek.. 
Részletesebben:
Örvendetes esemény volt amikor az új OTSZ haladva a korral bevezetett egy olyan fogalmat a tűzoltó készülékek oltóképességének egységesített mérőszámául, amit nem is kellett kitalálni, mert Európa nyugatibb felén már régóta ismerik és használják ez a tipizálási módszert. Azonban hamar elmúlt a lelkesedés, amikor rádöbbentünk, h a korábbi súly alapján kiosztott készülék mennyiségek töredékére lesz szükség az új OE alapján. De hol borult ki a gyermek a fürdővízből? Hol a hiba? Nálunk miért nem működhet jól az a rendszer ami pl. Németországban elfogadott, jó és szép? Ha vetünk még egy pillantást a két táblázatra, akkor még Steve Wonder is láthatná,  hogy az egyik, a másiknak az anyukája... azaz a magyar rendszer igyekezett átvenni a német szabályozást. Ez örvendetes, hiszen a tűzvédelmi szabályozás vitathatatlanul Németországban a legalaposabb, a leginkább kidolgozott és talán a legjobb az európai országokat tekintve. Örvendetes, hogy a jogszabályalkotó nem akart valami újat kitalálni, hanem igyekezett átvenni valamit, ami bizonyíthatóan jól működik. Azonban mégis hiba csúszhatott a gépezetbe, hiszen például  robbanásveszélyes anyag tárolása (tehát magasabb kockázat) esetén kell annyi OE, mint ami Németországban a legenyhébb, az alacsony veszély esetén.
Ma Magyarországon általános kockázat esetén pl. 1000 m2-re kell annyi OE, mint Németországban 200 m2 esetén... A különbség ÖTSZÖRÖS! Vagy ami a mi szempontunkból még fontosabb ÖTÖDANNYI, azaz nálunk ugyanakkora oltóanyag-egységgel ötször akkora területet kell védeni mint Németországban. Valójában sok mindent nem kellene tenni a magyar szabályozással, csak korrigálni a táblázatot és talán elgondolkodni azon, hogy érdemes lenne-e bevezetni a mostani 2 kategória helyett (általános, robbanásveszélyes) a németek 3 kategóriáját, azaz az alacsony, a közepes és a magas veszélyt... Ha ezt meglépi a jogszabályalkotó, akkor onnantól tekintve minimum háromszor annyi tüzoltó készüléket kell üzemben tartani a mostani szabályozáshoz képest és akkor ismét kb. annyi tűzoltó készülékre lenne szükség mint korábban.
Milyen anyagok tüzeinek oltására alkalmasak a tűzoltó készülékek? 
                                            
Porral oltó:    A B C                 
Habbal oltó:  A B