JELENTÉS A munkavédelmi hatóság 2020. évi ellenőrzési tapasztalatairól

Technicians at Work

A munkavédelmi hatóság minden évben összesíti ellenőrző tevékenységét. Ezt a munkát a morábiakhoz hasonlóan a 2020. évi Ellenőrzési Irányelvek, az Országos Hatósági Ellenőrzési Terv és a saját munkatervben meghatározottak figyelembe vételével végezte.

Munkabalesetek alakulása-2020

munkabaleset2.jpg

Az ITM Munkavédelmi Főosztálya időről-időre nyilvánosságra  hozzá a munkabalesetek alakulásáról készült statisztikát. A most elkészült dokumentum a 2020-as év során tapasztaltakat foglalja össze.

Hidegben történő munkavégzés

munkavégzés hidegben.png

A szabadtéri munkahely hidegnek minősül, ha a várható napi középhőmérséklet a munkaidő 50%-nál hosszabb időtartamban a +4 °C-ot nem éri el.

A hideg munkakörnyezet kedvezőtlen hatásai miatt elsősorban a szabadban végzett fizikai munka (pl. fakitermelés, építőipari kivitelezési tevékenység, útépítés, útburkolás, úttisztítás, szemétszállítás, állattartó telepeken végzett munka) során kell különös gondot fordítani a munkavállalók védelmére:

Hidegnek minősülő munkahelyeken munkaszervezéssel kell biztosítani, hogy óránként legalább 5, de legfeljebb 10 perces (szélsőségesen hideg időjárási körülményeknél akár hosszabb időtartamban) pihenőidő beiktatása történjen. A pihenőidőt a környezethez képest melegebb (lehetőleg fűtött, komfortzónába eső), megfelelő ülőalkalmatossággal ellátott pihenőhelyen töltsék el a munkavállalók.

Újdonság - Fagyálló vízköddel oltó

Vízköddel oltó tűzoltó készüléke.jpg

A lítium-ion akkumulátorok, gumiabroncsok vagy műanyagok tüzeinek sikeres eloltásához különösen hatékony oltóanyagra van szükség. A NEURUPPIN WD F-500 sorozatú állandó tűzoltókészülékei itt vannak: A -30 ° C-ig fagyvédett, környezetbarát oltóanyag gyorsan és hatékonyan képes támadni a tüzet. Az F-500 beágyazza és elfojtja az az égő üzemanyagokat és az éghető gázokat. Ezenkívül az oltóanyag gyorsan csökkenti a hőt és csökkenti az égő anyag felületi feszültségét. A NEURUPPIN WD F-500 oltók 1 l, 3 l, 6 l és 9 l méretben kaphatók. Mivel fagyálló oltóanyaggal vannak feltöltve, így alkalmasak arra is, hogy vészhelyzet esetén megbízhatóan elérhetők legyenek a szabadban vagy fűtetlen helyeken

Alkotói pályázat

tűzvédelem alkotói pályázat.jpg

Az Országos Tűzmegelőzési Bizottság alkotói pályázatot hirdet óvodások és iskolások részére, melyre a 6-10 éves, a 11-14 éves, valamint a 15-18 éves korcsoportban tanulók küldhetnek be alkotásokat. A pályázat felmenő rendszerű, első körben területi szinten bírálják el a beérkezett műveket. A területi szinten első helyezést elért alkotások az országos versenyben vesznek részt

CO érzékelők pozitív és negatív listája

co érzékelő.webp

A BM OKF, mint a szén-monoxid-érzékelők piacfelügyeletét ellátó hatóság közzéteszi a megbízható és a vizsgálat során nem biztonságosan működő szén-monoxid-érzékelőkről készített kimutatásokat. A negatív listán szereplő termékek forgalmazását a hatóság megtiltotta a termékek nem megbízható működése miatt. A BM OKF felhívja a lakosság figyelmét arra, hogy semmilyen körülmények között ne vásároljanak a negatív listán szereplő termékek közül, illetve amennyiben korábbról már ilyen érzékelővel rendelkeznek, akkor azokat cseréljék le a pozitív listán található termékek egyikére.

Új Robbanás elleni TVMI

robbanás elleni védelem TVMI.jpg

A tűz elleni védekezésről, a műszaki mentésről és a tűzoltóságról szóló 1996. évi XXXI. törvény 24/A. § e) pontjában foglalt jogkörömnél fogva a robbanás elleni védelemről szóló Tűzvédelmi Műszaki Irányelv módosítását egységes szerkezetben kiadom. E TvMI 2021. január 15-től érvényes és ezzel egyidejűleg a TvMI 13.1:2020.01.22. azonosítóval rendelkező Tűzvédelmi Műszaki Irányelv érvényét veszti.